GİTAR


Günümüzden oldukça yaygın olarak yer alan bu muhteşem ürünler müzik denilince akla gelen ilk çalgı aletlerinden biridir. Tüm müzik gruplarında neredeyse bir çeşidi bulunan gitar nedir kısaca, bir elimizde gövde kısmındaki tellere dokunarak diğer elimizle ise sap kısmındaki almak istediğimiz sese karşılık yerlere baskı uygulayarak pena veya ellerimizle çalınabilen farklı biçim ve amaçlar doğrultusunda oldukça geniş bir alana sahip müzik aletidir. Ruhumuzu okşayan eşsiz seslere gebe müzik icralarında bize muhteşem duygular katabilen, her hangi bir çeşidine gönül vermiş veya emek vermiş çalan veya dinleyen herkes için olmazsa olmaz bir müzik aletidir. Kimi yerde arka ses kimi yerde merkezde bulunan ses kimi yerde sadece solo her ne şekilde olursa olsun gitarlar her geçen gün artarak kullanılmaya devam edecektir. Bu muhteşem müzik aletinin kısımları veya bölümlerine bakalım isterseniz…
Çeşitleri Nelerdir?
Aşağıdaki 5 ana gruptan bahsetmiş olduğum gitarların kendi arasında daha birçok yan grupları yer almaktadır…
Klasik Gitar Nedir?
İspanyol asıllı AntonioTorres tarafından 1984 yılında tasarlanmış dünya üzerindeki en çok kullanılan gitar çeşitlerinden biridir. Genel olarak 6 adet tele, ahşap gövde ve sap’a sahiptir. Gitar çalmaya başlayan hemen hemen herkesin ilk göz ağrısı olan bu ürünler oldukça kullanışlıdır. Gitarın ilk hali de diyebileceğimiz bu muhteşem ürünler oldukça hafiftir ve ayrıca telleri plastik olarak bildiğimiz sert naylondan üretilmiştir. Klasik gitarlar diğer gitarlara oranla daha seri üretilmektedir gerek yapı malzemelerinden dolayı gerekse de tasarımından dolayı bu sayede fiyat olarak daha uygundur. Ulaşılması daha kolay olan bu müzik aleti grubu birçok kişinin temelini oluşturmaktadır. Klasik gitar kategorisinde çok satan modellerden bahsedecek olur isek; yamaha c30, yamaha c40, toledo lc-3900 ve lastvoice lg-4000 el yapımı gitar modellerini söyleyebiliriz.
Akustik Gitar Nedir?
Genel olarak klasik gitar ile karıştırılan bu çeşidin telleri çelikten oluşmaktadır. Dahası dar bir sapa sahiptir bunun yanı sıra gövdesi de klasik gitara göre daha basık ve iridir. Bu sayede klasik gitar’a göre ağırlığı daha fazladır. 19. yüzyılda geliştirilen 20. Yüzyılda ise gelişimini tamamlayan çelik tellerin en önemli yapı taşını oluşturduğu bu müzik aletleri her geçen gün daha çok yaygınlaşmaktadır. Çok yönlü kullanım olanağı sağlayan bu müzik aletleri fiyat bakımından klasik gitarlara göre daha maliyetlidir. Gerek telleri gerekse herhangi bir parçası fiyat bakımından cebinize biraz daha masraflı olacak bu ürünlere harcadığınız her kuruşu hak edecektir. Amfi ve benzeri cihaz aracılığıyla yüksek seviyelerde ses imkânı sunabilen bu müzik aletleri konserler, etkinlikler ve benzeri birçok alanda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Elektro Gitar Nedir?
Birçok gencin hayallerini süsleyen oldukça efektif bir gitar çeşididir. Gövdesinde delik bulunmayan bu müzik aletleri bir amfi (yükselteç) yardımıyla kullanılmaktadır. Çünkü ses yalnız başına oldukça düşük seviyede üretilmektedir. Elektro gitarlardaki üretilen sesi amfi ve benzeri cihaz yardımıyla dijital seslere dönüştürerek tekrardan istediğimiz ses seviyesinde yayınlayarak kullanırız.. Oldukça geniş kapsamlı ele alınabilecek bu muhteşem müzik aleti George Beauchamp tarafından ilk tasarlandığında 1931 yıllarında kızartma tavası olarak adlandırılmıştır. Sonrasında ise 1936 yılında RickenbackerElectro firmasından George Beauchamp tarafından elektrogitar olarak patenti alınmıştır. Fakat bu muhteşem gitarın ilk temelleri 1924 yıllarında ses mühendisi Lloyd Loar tarafından gitar manyetiği ile ilgili çalışmalar aracılığıyla atılmıştır. Maliyet bakımından oldukça kapsamlı değerlendirilmesi gereken bu muhteşem ürün çok geniş bir fiyat aralığına sahiptir.
Bas Gitar Nedir?
Sesi oldukça kalın ve portesinde fa anahtarına yer verilen oldukça çeşitli bir müzik aletidir. Çalışma şekli elektrogitar ile hemen hemen aynıdır… 5 telli, 6 telli, 12 telli ve hatta perdesiz veya kafasız modelleri dahi bulunmaktadır. 1930 yıllarda Paul Tutmarc adlı mucit ve müzisyen tarafından ilk olarak yatay olarak kullanılan elektrikli ve perdeli basgitar üretilmiştir. Çoğunlukla dört ve altı adet telli tasarımları yaygın bir şekilde kullanılan sahnelerdeki kalın ve ritim seslerinin babasıdır. Çağımızın her geçen gün daha çok kullanılan bu değerli müzik aletine olan ilgisi her geçen gün artmaktadır. İlk bakışta oldukça zor gelen bu cihaz aslında oldukça sade bir yapıya sahiptir. Elektrikli ve akustik olarak iki sınıfa ayrılan bu cihazda, elektrikli olanlarında bir yükselteç (amfi v.b.) yardımıyla ses duyulabilir bir seviyede tekrardan iletilmektedir. Akustik olanlarında ise sesin yükseltece taşınması için piezo olarak bilinen kuvars kristalli piezoelektrik ses alıcıları yer almaktadır. Bas gitarlar elektro gitarlara kıyasla sesleri daha iyi verebilen özel yükselteçlere ihtiyaç duymaktadır. Fiyat bakımından oldukça geniş aralığa sahip bu müzik aletini satın aldıktan sonra ise mevcut olan oldukça kalın tellerine özenli ve düzenli olarak bakım yapılmalıdır.